W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki.

Skocz do zawartości


Pomysł na interes gastronomiczny


32 odpowiedzi w tym temacie

#1 kartaf

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 22 August 2015 - 08:10 AM

Zawsze chciałam otworzyć swój bar, tylko nie wiem od czego zacząć. Świetnie gotuję, nawet znalazłam branżowy kurs www ale nie wiem co dalej. Na co zwrócić uwagę zakładając biznes gastronomiczny? Jakie macie doświadczenia?

#2 artystoteles2

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 16 postów
  • LocationPoznań

Napisano 25 August 2015 - 16:53 PM

Wyświetl postUżytkownik kartaf dnia 22 August 2015 - 08:10 AM napisał

Zawsze chciałam otworzyć swój bar, tylko nie wiem od czego zacząć. Świetnie gotuję, nawet znalazłam branżowy kurs www ale nie wiem co dalej. Na co zwrócić uwagę zakładając biznes gastronomiczny? Jakie macie doświadczenia?

W Katowicach sa swietne lokale ktore czekaja az ktos otworzy dobra knajpe.

#3 lamaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 35 postów

Napisano 18 September 2015 - 17:04 PM

Podstawa to wysokiej jakości wyposażenie gastronomiczne, ważna będzie także lokalizacja baru oraz co najważniejsze dobry kucharz ;) Z tego, co wiem firma https://mmgastro.pl prowadzi sprzedaż i serwis profesjonalnego sprzętu dla gastronomii. Zajmuje się też fachowym doradztwem, projektowaniem zapleczy kuchennych, tak więc jeżeli poważnie myślisz o założeniu takiej działalności, myślę, że warto wziać tę firmę pod uwagę.

#4 macabrra

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 20 October 2015 - 09:27 AM

Prowadząc taki interes trzeba pomyśleć o dobrym wyposażeniu, mam tu na myśli również takie skrzynki plastikowe erg-system.pl, które idealnie nadają się do przechowywania żywności. W branży gastronomicznej nie uniknie się kupna takich sprzętów.

#5 fintun

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 189 postów

Napisano 17 November 2015 - 14:19 PM

Takie skrzynki rzeczywiście świetnie się sprawdzaja.

#6 sylwia4012

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 26 November 2015 - 14:30 PM

Ja bym Ci radziła najpierw poznać specyfikę zawodu itp. Pojechać na jakiś staż. Podszkolić się z zarządzania i innych kwestii. Ciekawe praktyki organizują za granicą z http://aiesec.pl/dla.../global-talents i na pewno sporo by Ci to dało. A dopiero potem myśleć o własnej firmie. Gotowanie, nawet dobre, to nie wszystko.

#7 wiktoriaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 124 postów

Napisano 30 December 2015 - 08:34 AM

Dobra a do takiej branży gastronomicznej też nadają się biura rachunkowe kraków? mogą pomóc zapanować nad tymi wszystkimi rachunkami?

#8 MartaS

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 05 January 2016 - 10:04 AM

Na taki biznes to trzeba sporo wyłożyć.

#9 artrue

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 76 postów

Napisano 27 January 2016 - 19:43 PM

Pomysł fajny ale faktycznie wymaga sporego wkładu. Sprzęt jest dość drogi ale bez tego ani rusz. Fajna ofertę na wyposażenie gastronomii ma sklep http://www.tanake.com.pl/ .Wszystko można kupić w jednym miejscu. Można negocjować jakiś rabat przy większych zakupach.

#10 monika.l

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 29 January 2016 - 07:16 AM

Najlepiej jeśli zwrócisz się do specjalistycznej firmy consultingowej. Mnie przy pierwszych krokach pomogli specjaliści z KCG Doradztwo Gastroniczne. Oni zajęlisię formalnościami, a ja mogłam zająć się szczegółami mojej wizji :)

#11 ana

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 01 February 2016 - 11:43 AM

Wyświetl postUżytkownik kartaf dnia 22 August 2015 - 08:10 AM napisał

Zawsze chciałam otworzyć swój bar, tylko nie wiem od czego zacząć. Świetnie gotuję, nawet znalazłam branżowy kurs www ale nie wiem co dalej. Na co zwrócić uwagę zakładając biznes gastronomiczny? Jakie macie doświadczenia?

Zadzwoń albo napisz do Weindich z Chorzowa, działają w całej Polsce od wielu lat, mi doradzili i zrobili projekt za free www.weindich.pl

#12 legalna

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 postów

Napisano 08 February 2016 - 16:22 PM

Tak, czy siak pewnie dojdziesz do tego, żeby urządzić jakiś choćby mały lokal gastronomiczny. Sanepid stawia dość ostre wymagania dotyczące wyposażenia w takie urządzenia. Bez spełnienia takich wymagań nie można prowadzić działalności gastronomicznej. Dotyczy to także serwisowania zakupionych urządzeń. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, to możesz skontaktować się z firmą http://blueservice.b...gastronomiczne/ oni mają duże doświadczenie w sprawie urządzeń gastronomicznych.

#13 konrad

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów

Napisano 09 February 2016 - 10:27 AM

Gastronomia to specyficzna branża. Pamiętaj że masz cały czas na głowie sanepid. Poza tym musisz codziennie jeździć o 4 rano na targ po świeże warzywa i owoce albo znaleźć kogoś zaufanego. Duże wydaje się również na sprzęt: piekarnik, lodówki, zamrażalki, tostery, itp. oraz zadbać o dobry serwis, żeby długo działały. Poza tym, żeby to się opłacało to lokal powinien być otwarty do późna żeby przyciągał klientów, szczególnie latem więc musisz zadbać o dwie zmiany....Niby pierdoły ale jak pracujesz 12-14h dziennie to w końcu masz dosyć i wszystko ma znaczenie.... Poza tym potrzebujesz księgowej itp ;) Mogę wymieniać dalej ale nie chcę Cię zniechęcić. Spróbuj się zgłosić do start-upów - tam podchodzą indywidualnie do szkoleń i porad.

#14 dziabong

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 64 postów

Napisano 25 February 2016 - 16:40 PM

Gastronomia to bardzo ciężki biznes, nie ma żartów. I też duża inwestycja. najpierw zrób rozeznanie rynku, zobacz czego brakuje w okolicy, czym mógłbyś się zająć. Następnie pomyśl nad lokalem, oraz wstępnie policz koszty utrzymania miesięczne oraz koszty wyposażenia. Jeśli chodzi o wyposażenia polecam wejść na http://www.szron.eu/...wekcyjno-parowe
sprawdź sobie co ile kosztuje, jak to wygląda z dostawą etc.

#15 odes

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 09 March 2016 - 14:28 PM

Pomóc może http://chwilowka24.net Nie musimy spełniać żadnych warunków, aby dostać pieniądze na konto. Mamy dodatkowe środki na rozwój firmy.

#16 Bizantyjka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 133 postów

Napisano 10 March 2016 - 10:51 AM

Trzeba też zadbać o odpowiednią czystość w lokalu. I spełniać wszystki, nawet najbardziej uciążliwe wymogi Sanepidu.

#17 Dominik Jędrzejczak

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 postów

Napisano 16 March 2016 - 20:19 PM

W dniu otwarcia lokalu z jedzeniem najważniejsze nie są ceny, dania czy personel, najważniejszy jest głodny tłum kupujących ;)
Jak Zbudować Biznes Stacjonarny lub Internetowy (e-Biznes)?
ODBIERZ: 6 Najważniejszych Faktów: http://innowacyjna-nauka-ebiznesu.pl/6najwazniejszych-faktow-o-e-biznesie-dla-poczatkujacych

#18 Urke

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 24 March 2016 - 21:06 PM

Gastronomia - jeśli trafi się z dobrą kuchnią i wypełni jakąś lukę na rynku, co jakiś czas zrobi np. jedzenie za 50 procent - to zawsze będzie miała klientów. Kartaf - jeśli zdecydowałabyś się na ten biznes, to już nawet wiem, gdzie możesz szukać wyposażenia :) zobacz: https://mmgastro.pl/...nie-restauracji

#19 Bizantyjka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 133 postów

Napisano 25 March 2016 - 10:27 AM

A co myślicie o własnym zakładzie mięsnym? Wydaję mi się, że jest to dochodowa branża, szczególnie jeśli postawi się na barwniki do wędzonek z tonato.pl oraz inne specjalistyczne produkty do wyrobu mięs. Ludzie teraz zwracają coraz większą uwagę na jakość tego co kupują, więc warto im tę jakość zapewnić.

#20 cookie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 137 postów

Napisano 26 March 2016 - 19:11 PM

Potrzebny duży wkład własny, bo nie jest tanie urządzenie, nawet małego lokalu. Ekspres do kawy, to co najmniej 2 tys. zł http://www.morele.ne...-czy-warto/362/ A potrzeba wiele innych urządzeń.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych